De gemeente Alkmaar heeft afgelopen week de presentatie online gezet die wordt gebruikt tijdens de informatieavonden betreffende de inloopavonden ten aanzien van het vernieuwde erfpachtbeleid.
Indien u op deze link klikt start automatisch de download van de presentatie van de gemeente.
De grootste wijziging in het beleid is het aanpassen van de grondquote naar 20% voor alle woningen (appartementen en grondgebonden woningen). De grondquote was verdeeld in een staffel, van 25% als laagste waarde (bij een WOZ waarde van kleiner dan 199.400,- en 35% als hoogste waarde (bij een WOZ van hoger dan €245.000,-, beleid zoals deze nu geldt bij de tijdelijke regeling).
Nu wordt deze grondquote dus 20%, dat wil zeggen dat 20% van de WOZ waarde wordt gezien als grondwaarde. Deze grondwaarde is de basis waarop de canon en de afkoopsom worden berekend.
De canon zal vervroegd worden herzien, dus ook al loopt het erfpachttijdvak voor uw woning pas af in 2035, wordt per 2025 het canonpercentage vastgelegd. Dit canonpercentage wordt vervolgens iedere 5 jaar herzien.
Het canonpercentage wordt gemaximaliseerd tot 3%.
De berekening van de afkoopsom van de erfpacht wordt vereenvoudigd. In de huidige berekening wordt de afkoopsom berekend aan de hand van de staffel zoals hierboven benoemd, met daarbij correcties voor o.a. waardestijging, reductiejaren en inflatie. In het nieuwe beleid bedraagt de afkoopsom het bedrag van de grondwaarde. Met andere woorden, de afkoopsom is 20% van de WOZ waarde.
Voor vragen kunt u contact opnemen met onze adviseur en register-taxateur Esther van der Ham van Alkmaar Taxaties. Zij is erfpachtspecialist en kan u verder toelichting geven over wat het nieuwe erfpachtbeleid voor u betekent. Alkmaar Taxaties is bereikbaar via 072 2100100 of via info@alkmaartaxaties.nl.
Waarom wordt er gerekend met de WOZ waarde. wij als eigenaar betalen al jaren de volledige onroerend goed belasting terwijl de grond niet van ons is?
waarom niet de grondwaarde? Eigenaars die veel aan hun huis hebben gedaan, hebben de WOZ ook verhoogd waar de gemeente nu gaat van profiteren. Deze mensen hebben dus voor de gemeente geïnvesteerd ?
Een terechte opmerking, als u het aan ons (taxateurs) vraagt. Een waardering van de grond op basis van de WOZ waarde geeft een vertekend beeld. De gemeente heeft tijdens de informatieavond aangegeven dat er ook wellicht een methode is om de grond te waarderen op basis van m2´s. Volgens de gemeente wordt er al jaren naar een dergelijke rekenmethode gezocht door deskundigen, echter is er nog geen eenduidigheid hierover. Het is echter vele malen ingewikkelder dan een waardering middels een percentage van de WOZ waarde.
Als wij echter kijken naar de regelgeving, staat in de Algemene Bepalingen van 1978 dat het canonpercentage na einde erfpachttijdvak moet worden gebaseerd op de `werkelijke grondwaarde`. Erbij staat ook de definitie hiervan; `de prijs, die de eigenaar met tact, geduld en goed koopmanschap voor zijn goed zou kunnen
bedingen`. Dit toont ons inziens wel aan dat de gemeente de verplichting heeft om toch de marktwaarde van de erfpachtgrond te bepalen. Echter onbekend is, of dit gunstiger is voor de woningeigenaren of juist niet.